Amelié
Prunus dulcis
Rosaceae
Àutri noum : Amendié, Ameié.
Nom en français : Amandier.
Descripcioun :Aubre bèn couneigu e eisa de recounèisse que siegue en flour, emé si fueio o sis amelo (amendo). Se saup pas toujour que l'amelié (l'amendié) nous vèn di relarg d'Iran e d'Afganistan via la Grèço. Li vièis aubre rèston longtèms en plaço e fan de pichot.
Usanço :Au nostre, lis amelo servon à adouba d'ùni sucrarié coume lou nougat, mai soun peréu requisto dins li plat sala. Sabès que lis amelo amaro soun empouisounanto e mourtelo que caupon d'acide cianidrico. L'òli d'amelo èi vertuouso pèr sarra li plago e contro l'inflamacioun. La ligno èi bono pèr l'ebenistarié.
Port : Aubre
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Prunus
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Roucaio
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb.,1967
Erbo-dis-escut
Thlaspi arvense
Brassicaceae Cruciferae
Àutri noum : Erbo-di-cènt-malautié, Escapo-dai, Erbo-dóu-Trounc.
Noms en français : Tabouret des champs, Monnoyère.
Descripcioun :L'erbo-dis-escut èi devengudo raro dins proun de relarg. Aquesto planto èi coumuno soulamen dins li prat e ermas de mountagno. Es eisado à recouneisse emé si gros fru ala qu'an douna lou noum poupulàri. Li fueio an d'auriheto pounchudo (fotò).
Usanço :Li fueio e li flour soun manjadisso en ensalado, soupo o en tian. Li grano an lou goust de l'aiet e se podon manja peréu. Èi vertuouso contro li fèbre, l'inflamacion, e ajudo à lucha contro l'infecioun (erbo-di-cènt-malautié).
Port : Erbo
Taio : 10 à 60 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Thlaspi
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Ordre : Brassicales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : 4 à 9 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2300 m
Aparado : Noun
Abriéu à juliet
Liò : Champ
- Ermas
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Óurigino Asìo-Sud-Ouèst
Ref. sc. : Thlaspi arvense L., 1753